Синдромът на пътуващия човек

Едва ли съществува човек, който не си мечтае да пътува. Или поне веднъж в живота си да пожелае да отиде някъде далеч, в друга държава, в друг континент.

Да пътуваш не означава само да се придвижваш от точка А до точка Б. Това е изпитание, страх, изненада, желание и тръпка. Това може би изпитва всеки, когато започне да планува следващото си пътешествие, като започнем от проучването на дадена дестинация и преминем през купуването на билети, до кацането на самолета.

Всеки човек трябва да пътува. Това е много важно, имам предвид не просто да отидете на поредната почивка на море, а да усетите света, хората, религиите, различната култура. Истинското пътуване е много повече от посещение на музеи и известни локации, то включва това да летиш със самолет, да се возиш в претъпкани влакове, да изпускаш автобусни разписания, да се возиш в метро, пълно с непознати хора, да си загубиш билета, паспорта, да спиш в нискобюджетни хотели, да спиш по палатки, по каравани, по мръсни гари, да виждаш бедни, богати, да се опитваш да говориш езици, които дори не си знаел, че съществуват. Ето това, скъпи пътешестващи, това е социален опит, това е „черешката“ на пътуването. Това е като да дишаш, да се храниш, да си влюбен и да създаваш семейство.
Пътуванията те учат на самостоятелност, на отговорности, на организация и най-важното - създават ти много приятелства и обич към света. Сега сигурно много от вас си задават въпросите: Къде? Кога? За колко пари?
Истината е, че в днешно време да тръгнеш на път е толкова лесно и не е толкова скъпо. Стотиците оферти и евтини самолетни билети вече са толкова достъпни, че е въпрос само на един клик време. Всичко е въпрос на приоритети и организация. Важно е да си отговорите на всеки един от важните въпроси, които си задаваме, когато започваме да организираме дадено пътуване.

Къде?
Като за начало можете да започнете от Европа. Тя е прекрасна - има планини, морета, катедрали, църкви, джамии. Има толкова различни раси и същевременно е толкова „чиста“ и толерантна. За първи път пътувах в ученическите си години в Южна Испания. Не само, че пътувах всяка година, една част от съзнателния ми живот е там. За времето, в което съм израстнала съм си дала сметка, че няма нищо по-ценно от опознаването и уважението на различните хора, те са толкова много, уникални и колоритни. Пътуването те обогатява, както умствено, така и физически. Учи те да бъдеш добър, да помагаш и да бъдеш толерантен и социален. Европа е модерна, автентична и колоритна. Просто си изберете държава, купете си билет и не се чудете. В случай, че искате да експериментирате с нещо по-екстремно, можете да се насочите към друг континент - било то Азия с множеството си храмове, безкрайни оризища или архитектурни пейзажи, като минете през изумрудените карибски басейни и стигнете до арабския свят, който е завладяващ до безобразие. Ако пък просто ви е писнало от всичко, зарежете работата и тръгнете на стоп, няма по прекрасно чувство от това да бъдеш свободен.

Винаги съм си казвала "не може парите да ни спират да пътуваме". Те са просто едно средство, което трябва да си осигурим, за да следваме мечтите си. Едва ли има по-голямо удоволствие от това да си купиш билет за държава, в която не си стъпвал. Знам, че е трудно, но трябва да се почувства. Повярвайте ми, в момента, в който стъпите на чужда земя, вие не просто ще ахнете, вие ще изпитате истинска свобода и желание да живеете!

Кога?
Пътуването ви дава свободата да посещавате места с различен климат, въпреки че в България си имаме и четирите сезона, усещането на тропическите дъждове и на тропическите жеги няма нищо общо. Да, много хора не харесват жегата, както и много хора не харесват студа, но нека бъдем честни, това ни прави по-силни и ни кара да оценим още повече нашата страна, нашия дом, след като се върнем 🙂
Изборът на подходящ сезон или месец, в който да пътуваме, зависи изцяло от дестинацията, която сме избрали. Проучете много хубаво мястото и температурните стойности поне за две години назад. Подгответе си малко дрехи и дим да ви няма.

Колко ще ми струва?
В 21 век сме, вече съществуват десетки от така наречените нискобюджетни компании, които предлагат златни възможности. След като си купите билет, идва ред и на резервация за нощувки. По-икономичният вариант е да си резервирате апартамент през airbnb, както и хостели и хотели, с добър рейтинг и ниски цени през booking.com. Ако сте от екстремните личности, можете да се пробвате на couchsurfing. Това е една общност от хора, които предлагат място в дома си безплатно и абсолютно безвъзмездно само и единствено срещу запознанство и приятел във ваше лице.  Ако искате да обикаляте дадена страна или град, или пък остров е най-добре на място да потърсите местен гид, който ще се движи само с вас, а не големи организирани екскурзии, тъй като със сигурност ще ви излезе по-евтино и ще научите повече неща, както и ще имате повече време да снимате.

Емоциите, изживяванията и всички спомени оставащи от пътуването са за цял живот. Те никога не биват забравяни и винаги ще се сещате за тях с усмивка и носталгия. Затова пътувайте за Бога. Пътувайте, въпреки всичко! Работата няма да избяга, животът ви ще стане по-съвършен и пълноценен.
Пътуването е безгранична любов, която не стихва.
Пътуването е обич. Обич към света, към себе си и към хората.