Малта – пясъчният остров

Малта е едно прекрасно място, което си заслужава да се види. Ако не разполагате с много време, можете да му отделите един уикенд, който е напълно достатъчен, тъй като островът е малък. През зимните месеци в България, Малта е чудесен избор за бягство от студеното време, защото по това време на годината там е пролетно и температурите варират около 15 градуса. Транспортът в Малта е достатъчно уреден, за да може да се стигне навсякъде за горе-долу нормално време.

 

Ден 1 – Разходка до Popeye village и Mdina.

Решихме първия ден да обиколим по-популярните локации, за да може в следващите дни да не бързаме и да посетим някакви по-нестандартни места за снимки. Така или иначе островът е малък, за 1 ден съвсем спокойно може да се обходят няколко места с градския транспорт. Popeye Village се оказа доста туристическо и комерсиално. Тъй като беше извън сезон, не сме си плащали, за да го посетим отвътре, защото отвън изглеждаще занемарено и безлюдно. По пътя, в ляво на главния вход, има скали, от които се вижда цялото селище и може да се снима от високо. Гледката е приятна и може да направите няколко снимки за спомен.
Mdina е мястото, което много ни допадна, макар и туристическа локация, за разходка е чудесно, има и приятни заведения за хранене. Крепостта прилича много на арабска Медина и е доста фотогенична, ако сте любители на фотографията. Място, което си заслужава за хапване там е Fontanella Tea Garden, има прекрасна гледка и хубави пици.

Ден 2 – Разходка до Валета и Marsaxlokk (рибарско селище)

Столицата на Малта е малка и се състои основно от една права улица. Може да се разгледа за много кратко време, но си заслужава. Тази година, 2018та, беше столица на културата и фестивалът съвпадна с нашето пътуване до там, улиците бяха пълни с хора и имаше всякакви концерти и артистични изяви. Валета има няколко култови места, едното от тях е парламентът, а другото е Bridge Bar, което е супер за снимки. Можете да разгледате сесия от това място тук. Кухнята в Малта е известна, освен с вкусната риба, също и със заешките яхнии. Едно място, на което можете да опитате автентична яхния от заек е La Pira Maltese Kitchen – в центъра на Валета. Денят ни завърши с разходка и вечеря в Маршаслок. Истината е, че освен да се поразходите около крайбрежната алея, няма нищо друго интересно. Не харесахме заведението, в което вечеряхме, затова не мога да препоръчам.

Ден 3 – Посещение на скалите около плажа Golden bay и вечерна разходка до Birgu

Последният ден отделих на релакс, имах планове да снимаме една красива двойка, които пък от своя страна дадоха прекрасна идея да посетим заедно Golden Bay. Това е популярен плаж в западната част на Малта, но в близост до него се намират едни скали над морето, които си заслужават гледката. Снимки от там можете да намерите тук.
След дългата фотосесия бяхме решили да посетим Биргу, не бях чела много за тази част на Малта и за съжаление стигнахме по свечеряване. Истината е, че съжалявам, че не го посетих по-рано, защото е рекрасно градче с уникални автентични улички. Ако се върна на острова, със сигурност ще отседна в Биргу.

Харесвам Малта, защото цветът й е пясъчен, а аз обичам горещото време. Този малък екзотичен остров има очарованието на пустинен град, който притежава едновременно мистика и модернизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *